Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poruba a socialistické památky padesátých let

Ahoj kluci a holky!

V Deníku dne 1.2.vyšlo pěkné povídání o Porubě. Přiblížím Vám to malým výpisem,protože každý neodebírá tyto noviny a nebo je mimo moravskoslezský region.

Úryvek:

Není tajemstvím,že si čeští komunisté hned po válce předsevzali zbourat starou Ostravu a postavit na jejím východním konci gigantické sídliště. Nejvíce se angažoval Josef Kotas. Tato vize se naštěstí nenaplnila.

Přesto je architektura Nové Ostravy,jak byl zprvu porubský městský obvod nazýván,silně ideologicky poznamenána. V Porubě tak vznikla památková zóna,v níž je řada objektů chráněna. Architektonistické pojetí bylo nazváno stalinským historismem. Tento styl byl od počátku nazýván sorelou-t.j.socialistický realismus Lakomý. Zdeněk Lakomý byl předním komunistickým teoretikem tzv.nové architektury. 

Památkově chráněny jsou zde dnes především soubory domů na Porubské ulici(dříve Fučíkova) nazvané Věžičky a pak Oblouk. Jsou to objekty s urbanisticky a architektonicky dominantní věží a bohatě členěnými průčelími a štíty jednotlivých domů, přičemž výzdoba je odvozena z české renesanční a novorenesanční architektury. Prvotní představu vypracoval Státní ústav pro projektování měst a vesnic Ostrava s architektem Borisem Jelčaninovem. Věžičky byly dokončeny v roce 1955,sgrafitová výzdoba však byla zhotovena až o rok později. Domy jsou zachovány téměř v původní podobě, včetně základních prvků, jako jsou dveře, okna, zábradlí, balustrády, balkony, arkýře a fasády. Někde zůstala i původní krytina z pálených tašek. Nejcenější výzdobu představují figurální sgrafita. Nejcennější výzdobu představují figurální sgrafita. Jde o zvláštní zdobné prvky ojedinělé i obsahem: na průčelí domu číslo 556 představují sgrafita čtvero ročních období.

V roce 1957 navštívil Ostravu Nikita Chruščov a prohlídl si v Porubě Oblouk, který byl okopírován podle budovy na palácovém náměstí v tehdejším Leningradu. Podivoval se malým oknům, když je u nás přece mírnější klima než v Leningradě.A praktičtější než parkety se mu zdálo linoleum, které obdivoval ve Finsku.

Památková ochrana je věnována také některým objektům na Hlavní třídě(dříve Leninová třída), zvláště pak vstupním blokům po obou stranách ústí bulváru z východu i ze západu(od rondelu), kde najdeme nad atikami i sochy v antickém pojetí či stylizované a vysoké sloupy. Pozoruhodné jsou také bloky domů za obloukem, tedy na nábřeží Svazu protifašistických bojovníků, které vedou až k ulici 17.listopadu(vítězného února). Charakteristické jsou zde dvory přiléhající k ulici Budovatelské.

Památkově chráněny jsou především Věžičky a Oblouk, ostatní význačné objekty patří mezi  doplňující a dotvářející charakter těch staveb. Podle památkářů je nutné zachovat původní styl a bez rozhodnutí památkářů se nelze pouštět do větších zásahů či změn. Zachovat některé objekty z počátku padesátých let, které ilustrují tehdejší estetické a ideologické postuláty v architektuře, je potřebné a správné.Jde o charakteristický dokument doby.

                                                                                                       Boleslav Navrátil

 

 Přiložené fotografie:

 

img_8285.jpg

 

 

img_8273.jpg